Welkom bij molen "De Bente"

Print deze bladzijde uit en volg het kneed- en bakproces stap voor stap met de foto's in de fotoverhalen-een gistbrood bakken 

                                                     onder de titel van: 

                                Stap voor stap brood bakken( door molenaar Hans Petit)

 

Recept : (bakblik 1570 cc)

 

NB:kijk even of het door u gebruikte blik dezelfde inhoud heeft als hierboven. Is dat niet het geval dan moet u het meelgewicht aanpassen. Daarna kunt u van dat meelgewicht de percentages uitrekenen voor de gist, het zout en het water!

 

Ingr.: 500 gram meel/broodmix ( voor mijn blik van 1570 cc), 7,5 gram zout ( 1 ½ % van het meelgewicht), 7,5 gram droge gist ( 1 ½ % van het meelgewicht) , 350 ml lauw warm water ( 70% van het meelgewicht). Droge stoffen in kom mengen en daarna al draaiende/roerende het water erbij doen en zo lang roeren/draaien totdat er draden trekken. Kom met deksel erop 2 uur wegzetten op kamertemperatuur. Dan een bakje met lauw warm water klaarzetten voor de handen en het aanrecht met dat water nat maken. Met de deegkrabber het gerezen deeg uit de kom op het natte aanrecht laten vallen en met natte handen even het deeg doorslaan. Het beklede zwarte broodblik klaarzetten en het deeg uitrollen/met handen uitpletten tot twee keer de lengte van het blik. Dan de beide zijkanten van het deeg over elkaar heen laten vallen, zodanig dat dan het deegstuk de lengte heeft van het blik. Dan het deegstuk met natte handen naar de buik toe oprollen en met de naad naar onder in het blik leggen. Het blik dan nog een narijs geven van een uur met een grote plastic zak over het blik als tentje opgehangen met twee knijpers aan een draad dat tussen de beide opengeslagen gordijnen is opgehangen ook met twee knijpers ( zie ook de plaatjes bij fotoverhalen: een gistbrood bakken). De oven daarna op 230 graden voor verwarmen met een vuurvast schaaltje met heet water onderin de oven. Na een kwartier de temperatuur terugdraaien naar 200 graden en het blik op het rooster op de tweede regel van onder inzetten. Na een kwartier even de deur openen en met de plantenspuit in de oven spuiten en weer sluiten. Dan nog 30 minuten bakken en 5 minuten voor het einde van de baktijd het spuiten met de plantenspuit herhalen. Tenslotte het blik uit de oven halen en het brood storten en dwars op het lege blik zetten om af te koelen.

 

Zie ook:

 

www.molendebente.com home-pagina fotoverhalen een gistbrood bakken

 

www.wiebaktmee.nl

 

 

 

Bekijk ook de foto's in de pagina foto verhalen in de serie stap voor stap een gistbrood bakken

 

 Een Franse Meelmuts bakken:

Recept:

Franse Meelmuts: (ik heb een zwart broodbakblik gebruikt met een inhoud van 2400 cc water; bereken voor elk ander blik per 300cc water 100 gram tarwevolkorenmeel )

Benodigdheden: 800 gram tarwevolkorenmeel

40 gram zonnepitten (5% *)

40 gram lijnzaad(5% *)

12 gram zout( 1,5% *)

12 gram droge gist( 1,5% *)

680 cc koud water ( 85%*).

*betekent: van het totale meelgewicht

Eventueel wat sesamzaad voor de buitenkant.

Werkwijze: Meng het meel met de zaden en het gist en giet daarna 560 cc koud water ( =70% van alle benodigd water) en kneed het kort tot het een deeg is geworden. Laat de kom met het deeg een uur rusten. Doe daarna het resterende water (120 cc = 15%) en het zout erbij en meng het goed door elkaar. Laat het slappe deeg 2 uur minimaal voorrijzen. Maak het aanrecht nat en zet een bakje lauw water klaar voor de handen. Laat het deeg op het aanrecht lopen en sla het deeg even met steeds natte handen door ; plet het deeg tot tweemaal de lengte van het ingevette blik/beklede blik met teflonfolie. Sla de linkerflap van het deeg dubbel en doe dat ook met de rechterflap zodanig dat het dubbelgeslagen deeg precies de lengte heeft van het blik. Rol zo goed als het kan het deeg naar uw buik op en rol dit door het sesamzaad/of een mengsel van lijnzaad en zonnepitten en probeer met natte handen het slappe deeg met de naad naar onder in het broodblik te krijgen. Het deeg in het blik moet dan nog een narijs hebben van 1 uur minimaal. Verwarm daarna de oven voor op 250 graden met een vuurvast schaaltje heet water onderin. Als de oven op temperatuur is , schuif het gerezen deeg in het blik op de tweede regel van onderen in de oven en laat de oven op 250 graden 10 minuten bakken en draai daarna de temperatuur terug naar 200 graden en bak het brood gaar in ongeveer 50 minuten. Haal het blik uit de oven en stort het brood direct uit het blik; zet het hete brood dwars op het lege blik om goed af te kunnen koelen. Eet smakelijk.