Welkom bij molen "De Bente"

Weetjes over de molen

 

            Speculaaspop of Vrijer

Rond de 17e eeuw ontstonden speculaasplanken met de afbeelding van een mansfiguur of zoals deze toentertijd werd genoemd “de vrijer”, vernoemd naar de Germaanse god Freyer, de god van de liefde.

De bedoeling was dat een jongeman bij de bakker een speculaaspop liet bakken, hem vervolgens zelf versierde met noten(veelal amandelen) en deze aanbood aan het meisje waar hij een oogje op had, met behulp van deze speculaaspop “versierde” hij haar. Het meisje nam de koek aan en nodigde de jongeman uit om de volgende avond bij haar thuis te komen eten. Tijdens dit etentje gaf zij de jongeman de pop weer terug, had zij het hoofd er af gegeten dan zat de jongeman “gebakken”., had zij de benen er af gegeten dan kon de jongeman beter de benen nemen. De koek is ook in vrouwsvorm en dan geldt hetzelfde verhaal alleen was dan een meisje die de jongeman versierde, gezien de rolverdeling in vroegere tijden gebeurde dit echter veel minder.

 

Molen De Bente te Dalen is een door alleen windkracht aangedreven korenmolen, die door een beroepsmolenaar bediend wordt en die daar ook zijn boterham mee verdient. De molen maalt ongeveer zo'n 3000 kilo graan per week. Daaruit worden dan een kleine 125 verschillende producten van gemaakt en die in de uitgebreide winkel en aan grootverbruikers ( bakkers, restaurants , slagers o.a. ) verkocht worden. De producten bestaan uit meel producten van gangbare teelt en ook van biologische teelt en ook glutenvrije producten van biologische oorsprong.

De molenwinkel is het hele jaar geopend op: woensdag van 13 tot 17 uur, donderdag van 10 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 17 uur. Tijdens de openingstijden kan men ook terecht voor informatie, een kopje koffie/thee /warme chocolademelk of een glaasje limonade .

Rondleidingen worden door de molenaar op vaste tijden gehouden:
( duur: ongeveer 45 minuten tot een uur)
alleen zaterdag om
11 uur, 13.30 uur en om 15 uur!
Op andere tijden op afspraak (ook groepen ) en ook in andere talen.
Lezingen en kinderverjaardagsfeestjes ook op afspraak!
Verder zijn er nog op speciale dagen allerlei activiteiten ivm Nationale Molendag ( tweede zaterdag in mei) ,Drentse Molendag (laatste zaterdag van augustus) of anderszins.

Tarieven :volwassenen 4,50 euro en kinderen tot en met 12 jaar 3,00 euro
De molen is gesloten: maandag , dinsdag en zondag
Zie voor meer informatie het informatiebord bij de molen
of neem contact op met de molenaar.

Molenaar Hans Petit is aangesloten bij het Ambachtelijk korenmolenaarsgilde ( = beroepsmolenaars), waarvan het embleem aan de molendeur te vinden is.Zie ook de website van het molenaarsgilde: www.molenaarsgilde.nl.

Adres:
Molen De Bente
De Bente 40
7751 GM Dalen
Tel: 0524-553047

Molenaar Hans Petit

Beukenlaan 42

7741 KL Coevorden

Tel . / antwoordapparaat: 0524-516515
E-mail: molendebente@home.nl