Welkom bij molen "De Bente"

Geschiedenis van molen de Bente

De Fransen hielden de vesting Coevorden bezet en deden van daaruit uitvallen naar omliggende plaatsen .Op 15 december 1813 drongen ze ondanks de
heldhaftige tegenstand van het Daler landweerkorps in De Bente door en
staken de als uitkijkpost gebruikte molen in brand.

             Molen De Bente al meer dan 200 jaar oud!

In het jaar 2014 bestond ons koninkrijk 200 jaar; Molen De Bente bestond dat jaar ook 200 jaar en…dat komt eigenlijk door de Kozakken. In 1813 was Napoleon verslagen bij de slag om de Berezina in Rusland. Nu die Russen, waaronder ook veel Kozakken hadden het doel om Napoleon en dus de Fransen helemaal terug te drijven naar Parijs. Dat is uiteindelijk ook gelukt. Toen was ook de weg vrij om in ons land weer een souverein vorst aan te stellen in 1814. Vandaar dat we in dat jaar het 200 jaar bestaan van ons koninkrijk vierden , maar ook dat Molen De Bente al 200 jaar op dezelfde plek staat en net zoals in 1814 met echte Drentse wind maalt!!

 

In 1813 kwamen dan uiteindelijk Kozakken over onze oostgrens om die Fransen helemaal naar Frankrijk terug te dringen. De stad Coevorden was nog steeds door de Fransen bezet en uit de omliggende plaatsen werd er veel aangevallen om die Fransen weg te jagen. Ook de boeren versterkt door een groot aantal Kozakken deden aanvallen vanuit Dalen naar de Fransen in Coevorden. De Fransen schoten op een gegeven moment terug en daardoor ging Molen De Bente en een aantal boerderijen in vlammen op. Daarbij sneuvelden een aantal Kozakken. Midden in Dalen liggen twee Kozakken begraven bij De Kozakkenhoeve ( nu is dit een pensionboerderij). Verder herinnert de Kozakkendijk tussen Dalen en Coevorden ook nog aan die tijd.

 

Vrijdag 4 april 2014 bezochten de kinderen van de Daler basisschool groep 7 en 8) in het kader van een Kozakkendag Molen De Bente, de graven bij De Kozakkenhoeve en kregen ze het verhaal te horen wat er zich toen had afgespeeld. In samenwerking met CQ ( muziekschool) en De Kozakkenhoeve en een Kozakkenkoor in Nederland werd er een concert gegeven op vrijdag 11 april 2014 in de Daler kerk , maar trad het Kozakkenkoor ook nog voor andere groepen op die dag op. De kinderen van groep 7 en 8 studeerden een Russisch lied in ,dat zij samen met het Kozakkenkoor bij het concert hebben laten horen.

 

Een Kozak is ook een Twentse koek gemaakt van opgerold biscuitcake gevuld met frambozenjam en slagroom en aan de zijkant bekleed met marsepein en van de onder-en bovenkant voorzien van een laagje chocolade…

Molenaar Hans Petit liet op 12 april 2014 zien hoe de Daler Kozak ( een variant) gemaakt moest worden en uiteraard hoe hij eruit ziet en smaakt!


De molen is in 1814 herbouwd. Vanaf die tijd is de molen steeds door windkracht in bedrijf geweest voor het malen van allerlei granen tot meelproducten.
Enkele eigenaren waren : Van den Berg, G. J. Oldenkamp en K. Arends.Een dochter van deze Arends trouwde met een J. Hidding te Wachtum, die bij zijn schoonvader ging werken en later de molen van zijn schoonvader kocht.
De latere zoon van die J. Hidding Gert Jan nam de molen als bedrijf over maar kwam in een andere tijd terecht, zodat de windenergie van lieverlede vervangen werd door een stoommachine/dieselmotor en uiteindelijk een electromotor. Zodoende verloor de molen in 1944 twee wieken en in 1957 gingen de andere 2 wieken er ook af.De stelling en het hele binnenwerk verdwenen ook om plaats te maken voor silo's en allerlei machines die veevoeders maakten en dat alles machinaal.

In 1975 werd de molen verkocht aan de gemeente Dalen en in 1976 werd de molen in opdracht van de gemeente Dalen gerestaureerd door molenmaker J. D. Medendorp uit Zuid-Laren. Er werden nieuwe wieken aan de molen gemaakt ( middenstuk van staal en de rest van hout).  Een nieuwe kap op het oude onderstuk uit 1814 gezet, nieuwe zolders werden er in gezet, nieuw riet werd er aan gemaakt, een koppel stenen kwam erin en alle binnenwielen werden er in gezet afkomstig uit een gesloopte molen uit Noord- Duitsland ( GroBheide in de buurt van Aurich)
uit 1895. De gietijzeren as die bovenin ligt en waaraan de wieken buiten zijn aangebracht komt uit de gesloopte molen van Koekange in Drenthe en is gegoten in 1866 bij de firma van
Enthoven te Den Haag no. 447. De molen was alleen maar gerestaureerd voor het behoud en jammer genoeg stond hij na de restauratie weer tot 1994 stil.In 1994 gaat molenaar Hans Petit de molen huren van de gemeente om daadwerkelijk de molen te gebruiken als maalwerktuig, maar ook om allerlei mensen te laten zien hoe zo'n molen echt werkt. Daartoe heeft molenaar Hans Petit een heel plan opgesteld en er is ook door de gemeente  en door molenaar Hans Petit geinvesteerd om dit mogelijk te maken.
Molenaar Hans Petit en zijn gezin en enkele collega's hebben in ongeveer 3 jaar dit verwezenlijkt. Uiteraard zijn er in het huurcontract garanties ingebouwd om de windvang voor het werken met de molen te behouden , hoge gebouwen of bomen in de buurt van de molen mogen niet neergezet worden. Verder is er een parkeerterrein voor de bezoekers bij gekomen.
De inrichting van de molen is dan ook volledig aangepast. Er zijn drie koppels stenen in bedrijf die gangbare granen, biologische granen en anderzijds GLUTENVRIJE producten vermalen. Alles totaal gescheiden. Voor het meel van elk koppel is er ook een aparte zeefmachine om er bloem van te kunnen maken. Beneden is er ook nog een plet-wals  om allerlei vlokken voor de muesli te kunnen maken; maar ook om de vlokken tot meel te kunnen vermalen met minder windkracht.
In 2001 werd er hard gewerkt om de beide zeefmachines de pletwals ook door windkracht ( door de draaiende wieken) te laten werken. Tegelijk werd er nog een derde koppel stenen op windkracht extra gerealiseerd om ook biologische producten te kunnen produceren..
Op dit moment is dit alles gerealiseerd en is er ook een uitgebreide hoeveelheid producten van biologische oorsprong te koop in de molenwinkel.
Er wordt alleen op de windkracht ongeveer 3000 kg per week gemalen; zowel voor grootverbruikers ( bakkers,slagers en restaurants.) als voor mensen die allerlei dingen thuis bakken of gebruiken.

Natuurlijk kunnen bezoekers ook terecht voor een rondleiding( op jaarbasis komen er nu ongeveer 18000 bezoekers uit ongeveer 10-15 verschillende landen!!) die door molenaar Hans Petit verzorgd wordt in verschillende talen: Nederlands, Duits en Engels.