Welkom bij molen "De Bente"

Brood bestellingen:

 

Vanaf nu moeten bestellingen voor brood die afgeleverd moeten worden

op donderdag op de maandagavond ervooraf gaand binnen zijn op het emailadres:

molendebente@home.nl

Als de afleverdag op een andere dag plaats moet vinden vanwege

feestdagen informeer dan van te voren op welke dag dan uw bestelling

binnen moet zijn.

 

 Drents Speltproject omgeving Rolde 

 

 

In het jaar 2013 heeft Echte bakker Ko Pots uit Rolde mij gevraagd om mee te willen doen aan een speltproject. Na besprekingen met een akkerbouwer uit de buurt Alko Tolner is het zaaizaad besteld en is er een plan gemaakt om deze Oberkulmer Rotkorn( 100 % zuivere spelt)te kunnen zaaien en op den duur te kunnen oogsten . In het najaar van 2013 is deze spelt ingezaaid op percelen in Grolloo en Schoonloo.

Waren het eerst groene velden, nu (juli 2014) kleurt het langzaam goudbruin. Dus bijna tijd om te oogsten!

Akkerbouwer Alko Tolner verwacht dat het eerste spelt begin augustus kan worden geoogst. Dit zal waarschijnlijk het speltperceel nabij Schoonloo zijn. Na het schonen en pellen ( het kaf kan niet door de dorsmachine afgehaald worden; daarom het spelt niet voor niets spelt ) gaat molenaar Hans Petit, van Molen De Bente in Dalen, druk aan de slag om het spelt te malen.

Dat zal betekenen dat met de jaarlijkse Roldermarkt (2e dinsdag in September 2014) het eerste brood gepresenteerd kan worden.

De afgelopen tijd is er veel belangstelling geweest voor het project. Zo is de gehele raad van Aa en Hunze op bezoek geweest bij Alko Tolner. Ook Echte Bakker Ko Pots was hierbij aanwezig. Samen hebben zij een presentatie gegeven over het project. De gemeenteraadslieden waren erg positief over de samenwerking tussen boer, bakker en molenaar. Pure, (h)eerlijke producten dat past bij de gemeente Aa en Hunze. Ook de krant ‘Nieuwe Oogst” heeft in een artikel aandacht besteed aan dit mooie project.

Ook nieuwsgierig naar de percelen waarop het “Pots-spelt” verbouwd wordt? Bij de percelen in Grolloo en Schoonloo zijn opvallende informatieborden geplaatst. De borden maken ook onderdeel uit van “de Boerenfietstocht” langs boerenbedrijven in Aa en Hunze.

 

” Gezien op de akker, later een( h)eerlijk product gekocht bij de bakker”.

Om tot de (h)eerlijkste producten te komen is een afvaardiging van Pots de Echte Bakker nogmaals op bezoek geweest bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Zij staan bekend als “pioniers” op het gebied van spelt.

 

Wij hopen dat  er genoten kan worden van (h)eerlijke speltproducten van eigen bodem. Uiteraard laten we dat niet onopgemerkt voorbij gaan en u zult zeker van ons horen tegen die tijd!!

Alko Tolner Grolloo, akkerbouwer

Hans Petit Dalen, Molen De Bente (www.molendebente.com)

Echte Bakker Pots Rolde (www.echtebakkerpots.nl)

Als de oogst heeft plaatsgehad. gaat daarna is de geoogste spelt  naar het graanbedrijf van Piet van Zanten in Garmerwolde( net boven de stad Groningen) waar de spelt gepeld en geschoond en opgezakt wordt . Molenaar Hans Petit gaat dan de  spelt in zakken halen in Garmerwolde om alles naar Molen De Bente te brengen. Na het voorpletten ( dit kost veel minder wind om het te kunnen malen) wordt alles door  de molen  gemalen. Bakker Ko Pots/molenaar Hans Petit haalt/brengt het speltmeel  op/naar de bakkerij in Rolde en de bakker gaat aan de slag om er allerlei speltproducten van te kunnen bakken. ( bolletjes,broden,kniepertjes en sinds een tijdje heerlijke volkoren speltpasta's)

NB:  Een impressie  is te zien in de rubriek fotoverhalen: Speltproject

  

 

 

 

 

 

Een Sterrenbrood:

Een Sterrenbrood ( wordt ook wel Nachtbrood genoemd) is een brood dat onder de sterrenhemel ( dus in de nacht!) heeft kunnen rijzen en rusten en dat pas de volgende dag nadat het deeg tot brood gevormd is wordt gebakken….Daardoor heeft het brooddeeg alle tijd gekregen om te fermenteren om uiteindelijk een heel natuurlijk gebakken brood met een echte broodsmaak te ontwikkelen.

 

Uiteraard werd er vroeger toen Molen De Bente nog voor alle bakkers en boeren uit de omgeving dagelijks maalde bij de gratie van de wind ook ’s nachts ( onder een sterrenhemel)gemalen als er overdag geen wind was geweest om toch de klanten de volgende dag van meel te kunnen voorzien.

 

(zie voor recepten over het bakken van een Sterrenbrood onder het hoofdstuk Producten en dan informatie spelt)

 

 

Nieuw: rode - en zwarte  quinoa/quinoameel:

Rode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. Ze hebben een uitgesprokener, ietwat notige smaak en zijn steviger van structuur dan witte quinoa. Heerlijk in salades en prachtig om te zien op je bord!

 

De zwarte quinoa is het meest uitgesproken van smaak, deze smaakt heerlijk notig en is het meest “crunchy” van alle soorten quinoa. Het is ook de meest voedzame soort, omdat zwarte quinoa nog een extra stofje bevat: anthocyanine, een anti-oxydant die o.a. ook in blauwe bessen en zwarte rijst voorkomt en waaraan veel gunstige eigenschappen worden toegeschreven.

 

Het verbouwen van rode en zwarte quinoa is lastiger dan witte quinoa. Dit komt onder meer doordat het zaad meer tijd nodig heeft om te rijpen en de opbrengst kleiner is dan bij witte quinoa.

  

 

 

 

Spelt is een oude oergraansoort die nog steeds door de jaren heen niet van structuur veranderd is .Molen De Bente te Dalen maalt al vele jaren deze graansoort tot meelproducten.Ook omdat heel veel mensen problemen hebben met tarweproducten heeft molenaar Hans Petit het assortiment van speltproducten flink uitgebreid . 

van biologische teelt:spelt fijn volkoren, gebuild speltmeel, hele spelt.

 

van gangbare teelt: speltktruidkoekmix, speltpannenkoekenmeel, volkoren speltmeel, speltzelfrijzendbakmeel , gebuild speltmeel, hele spelt, speltvlokken, speltcakemeel, speltvruchtenmuesli, speltnotenmuesli.

NB: de prijslijst is ook aangepast !