Welkom bij molen "De Bente"

 Nieuws over het afhaalpunt van de Odin pakketten ( groente+fruit)

                                          en biologisch brood

December 2018

Geachte Odin en/of broodklanten,

 

Donderdag 13 december is de laatste keer dat u het bestelde Odinpakket en/of brood kunt afhalen bij mij op Molen De Bente te Dalen.

De bestelling die u op die dag doet voor de week erna of nog daarna geef ik door aan

Hanneke Haites van Bio-lokaal .

Uw bestelling kunt u dan afhalen op dinsdag 18 december tussen 14 uur en 20 uur op het adres van Bio-lokaal dat hieronder staat.

( het adres staat hieronder /de plattegrond staat op de achterkant ; parkeren kunt u op het parkeerterrein van de oude Aldi en dan kunt u lopend naar no.14; dan loopt u links naast haar woning naar achteren waar u de deur vindt van haar winkel)

Bio-lokaal Looweg 14 , 7741 EH Coevorden Tel.: 0524-222583

Email: info@biolokaal.nu Website: www.biolokaal.nu/shop

 

Even kennismaken.

Hallo! Graag stel ik me even aan je voor, mijn naam is Hanneke Haites. Ik ben de eigenaresse van BioLokaal in Coevorden.

Misschien dat er nu een belletje bij je gaat rinkelen van herkenning bij het horen van de naam, want het klopt inderdaad dat mijn biologische (verpak¬kingsvrije) winkel eerst in de Bentheimerstraat heeft gezeten. En hoewel ik niet meer in de Bentheimer¬straat zit, is BioLokaal nog steeds actief en kun je er de (h)eerlijke biologische voeding krijgen! Kom gerust eens langs, je bent van harte welkom.

Vandaar dat je nu ook dit bericht van mij mee krijgt. Zoals je natuurlijk weet stopt Hans met de Molen maar dat betekent niet dat je niet meer kunt genieten van het Odin groente/ fruit pakket en of het brood. Want, deze kun je straks bij mij bestellen en afhalen.

Het zal ietsjes anders zijn dan dat je gewend was bij Hans. Bij Hans kon je op donderdag en zaterdag terecht in de molen. Bij mij is dat alleen op dinsdag. Het eerste afhaalmoment bij mij komt al snel! Vanaf dinsdag 18 december 2018 ben je van harte welkom bij BioLokaal.

BioLokaal is gevestigd aan de Looweg 14 in Coevorden.

Als je met de auto komt, kun je parkeren op het parkeer terrein van de oude Aldi aan de Looweg 21.

De openingstijden zijn van 14.00 tot 20.00

Ik hoop dat ik je voldoende geïnformeerd heb maar als je vragen hebt, neem dan gerust contact op! Ik ben bereikbaar via info@biolokaal.nu

 

 

Tot 16 november 2018 kunnen klanten mij laten weten welke molenproducten zij nog voor het sluiten van mijn bedrijf op 22 december 2018 zouden willen hebben. Daar pas ik ook mijn voorraad op aan . Ik heb dan die tijd nodig om dat allemaal voor de laatste dag klaar te maken.

 

Bestellingen van de Odin pakketten:

 

Sinds kort moeten bestellingen vor de Odin pakketten

al op vrijdag doorgegeven worden voor de levering op de donderdag een week erna.

Daarom is het uiterste bestelmoment verschoven naar :

                                 vrijdagochtend 9 uur!!!!!

 

 Paasvlechtbrood maken: ( zie voor afbeeldingen en tekeningen van het vlechten:        rubriek :   fotoverhalen en dan aanklikken : paasvlechtbroden en op mijn facebookpagina)

 Ingrediënten

• 1 ei( hele ei om te bestrijken!)

• 9 gr witte basterdsuiker of andere zoetstof

• 500 gr gebuild speltmeel of witte bloem

• 7,5 gr. Droge gist

• 7,5 gr. zout

• 27 gr. Margarine/boter/olie

• Bakpapier

• 273 cc lauw warm water

Bereiding

Doe alle droge grondstoffen in de kom ( meel/bloem, suiker, droge gist, zout) doe er dan de gesmolten boter of olie en het water erbij en kneed daar een soepel deeg van tot het niet meer erg plakt.

Voor en drievlecht het deeg in drie stukken delen en dan elk stuk weer door de helft en dan weer door de helft. Dan zijn er zes stukken. Elk stuk uitrollen tot een streng van 35 centimeter. Leg elke drie strengen zoals op het plaatje naast elkaar en vlecht direct op een bakpapier twee keer een drievlecht van. Dan de vlecht bestrijken met het losgeklopte ei . Eventueel kan daarover maanzaad of sesamzaad gestrooid worden. Wil men eieren in het vlechtbrood hebben , dan zoek je een ronde steen en duw die dan in het deeg waar naderhand het ei moet komen en bak dat mee in de oven. Op de plek van het ronde gat kan dan een gekookt ei al dan niet geverfd na het bakken gezet worden.( natuurlijk wel de steen =heet! eruit halen)

Voor een viervlecht het deeg in twee stukken verdelen en dan in vier…..tot er acht delen zijn. Dan elke groep van vier delen rollen tot strengen van 35 centimeter en vlechten als op het plaatje

De rest van de bereiding kan men ook het recept van de drievlecht verder volgen.

De klant-en-klare vlecht op het bakpapier op een bakplaat of rooster leggen en 70 minuten laten rusten.

Hierna eerst de oven op de hoogste stand zetten gedurende 20 minuten en dan de bakplaat met de vlechten even onder het midden schuiven en de temperatuur omlaag draaien tot tussen de 220 en 200 graden.

Baktijd: ongeveer 25 minuten

Elke oven is natuurlijk anders , maar keur op kleur .

 

 

 

 

 Brood bestellingen:

 

Vanaf nu moeten bestellingen voor brood die afgeleverd moeten worden

op donderdag op de maandagavond ervooraf gaand binnen zijn op het emailadres:

molendebente@home.nl

Als de afleverdag op een andere dag plaats moet vinden vanwege

feestdagen informeer dan van te voren op welke dag dan uw bestelling

binnen moet zijn.

 

 Drents Speltproject omgeving Rolde 

 

 

In het jaar 2013 heeft Echte bakker Ko Pots uit Rolde mij gevraagd om mee te willen doen aan een speltproject. Na besprekingen met een akkerbouwer uit de buurt Alko Tolner is het zaaizaad besteld en is er een plan gemaakt om deze Oberkulmer Rotkorn( 100 % zuivere spelt)te kunnen zaaien en op den duur te kunnen oogsten . In het najaar van 2013 is deze spelt ingezaaid op percelen in Grolloo en Schoonloo.

Waren het eerst groene velden, nu (juli 2014) kleurt het langzaam goudbruin. Dus bijna tijd om te oogsten!

Akkerbouwer Alko Tolner verwacht dat het eerste spelt begin augustus kan worden geoogst. Dit zal waarschijnlijk het speltperceel nabij Schoonloo zijn. Na het schonen en pellen ( het kaf kan niet door de dorsmachine afgehaald worden; daarom het spelt niet voor niets spelt ) gaat molenaar Hans Petit, van Molen De Bente in Dalen, druk aan de slag om het spelt te malen.

Dat zal betekenen dat met de jaarlijkse Roldermarkt (2e dinsdag in September 2014) het eerste brood gepresenteerd kan worden.

De afgelopen tijd is er veel belangstelling geweest voor het project. Zo is de gehele raad van Aa en Hunze op bezoek geweest bij Alko Tolner. Ook Echte Bakker Ko Pots was hierbij aanwezig. Samen hebben zij een presentatie gegeven over het project. De gemeenteraadslieden waren erg positief over de samenwerking tussen boer, bakker en molenaar. Pure, (h)eerlijke producten dat past bij de gemeente Aa en Hunze. Ook de krant ‘Nieuwe Oogst” heeft in een artikel aandacht besteed aan dit mooie project.

Ook nieuwsgierig naar de percelen waarop het “Pots-spelt” verbouwd wordt? Bij de percelen in Grolloo en Schoonloo zijn opvallende informatieborden geplaatst. De borden maken ook onderdeel uit van “de Boerenfietstocht” langs boerenbedrijven in Aa en Hunze.

 

” Gezien op de akker, later een( h)eerlijk product gekocht bij de bakker”.

Om tot de (h)eerlijkste producten te komen is een afvaardiging van Pots de Echte Bakker nogmaals op bezoek geweest bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Zij staan bekend als “pioniers” op het gebied van spelt.

 

Wij hopen dat  er genoten kan worden van (h)eerlijke speltproducten van eigen bodem. Uiteraard laten we dat niet onopgemerkt voorbij gaan en u zult zeker van ons horen tegen die tijd!!

Alko Tolner Grolloo, akkerbouwer

Hans Petit Dalen, Molen De Bente (www.molendebente.com)

Echte Bakker Pots Rolde (www.echtebakkerpots.nl)

Als de oogst heeft plaatsgehad. gaat daarna is de geoogste spelt  naar het graanbedrijf van Piet van Zanten in Garmerwolde( net boven de stad Groningen) waar de spelt gepeld en geschoond en opgezakt wordt . Molenaar Hans Petit gaat dan de  spelt in zakken halen in Garmerwolde om alles naar Molen De Bente te brengen. Na het voorpletten ( dit kost veel minder wind om het te kunnen malen) wordt alles door  de molen  gemalen. Bakker Ko Pots/molenaar Hans Petit haalt/brengt het speltmeel  op/naar de bakkerij in Rolde en de bakker gaat aan de slag om er allerlei speltproducten van te kunnen bakken. ( bolletjes,broden,kniepertjes en sinds een tijdje heerlijke volkoren speltpasta's)

NB:  Een impressie  is te zien in de rubriek fotoverhalen: Speltproject

  

 

 

 

 

 

Een Sterrenbrood:

Een Sterrenbrood ( wordt ook wel Nachtbrood genoemd) is een brood dat onder de sterrenhemel ( dus in de nacht!) heeft kunnen rijzen en rusten en dat pas de volgende dag nadat het deeg tot brood gevormd is wordt gebakken….Daardoor heeft het brooddeeg alle tijd gekregen om te fermenteren om uiteindelijk een heel natuurlijk gebakken brood met een echte broodsmaak te ontwikkelen.

 

Uiteraard werd er vroeger toen Molen De Bente nog voor alle bakkers en boeren uit de omgeving dagelijks maalde bij de gratie van de wind ook ’s nachts ( onder een sterrenhemel)gemalen als er overdag geen wind was geweest om toch de klanten de volgende dag van meel te kunnen voorzien.

 

(zie voor recepten over het bakken van een Sterrenbrood onder het hoofdstuk Producten en dan informatie spelt)

 

 

Nieuw: rode - en zwarte  quinoa:

Rode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. Ze hebben een uitgesprokener, ietwat notige smaak en zijn steviger van structuur dan witte quinoa. Heerlijk in salades en prachtig om te zien op je bord!

 

De zwarte quinoa is het meest uitgesproken van smaak, deze smaakt heerlijk notig en is het meest “crunchy” van alle soorten quinoa. Het is ook de meest voedzame soort, omdat zwarte quinoa nog een extra stofje bevat: anthocyanine, een anti-oxydant die o.a. ook in blauwe bessen en zwarte rijst voorkomt en waaraan veel gunstige eigenschappen worden toegeschreven.

 

Het verbouwen van rode en zwarte quinoa is lastiger dan witte quinoa. Dit komt onder meer doordat het zaad meer tijd nodig heeft om te rijpen en de opbrengst kleiner is dan bij witte quinoa.

  

 

 

 

Spelt is een oude oergraansoort die nog steeds door de jaren heen niet van structuur veranderd is .Molen De Bente te Dalen maalt al vele jaren deze graansoort tot meelproducten.Ook omdat heel veel mensen problemen hebben met tarweproducten heeft molenaar Hans Petit het assortiment van speltproducten flink uitgebreid . 

van biologische teelt:spelt fijn volkoren, gebuild speltmeel, hele spelt.

 

van gangbare teelt: speltktruidkoekmix, speltpannenkoekenmeel, volkoren speltmeel,  gebuild speltmeel, hele spelt, speltvlokken, speltcakemeel, speltvruchtenmuesli, speltnotenmuesli.

NB: de prijslijst is ook aangepast !