Welkom bij molen "De Bente"

 

Blije Bakdagen op Molen De Bente in Dalen

 Zaterdag 25 november 2017

Op zaterdag 25 november 2017 aanstaande vinden er op Molen De Bente te Dalen bakdemonstraties plaats van allerlei speculaasbaksels (speculaasjes/ speculaaspoppen uit de plank/ kruidnootjes).Kinderen kunnen met speculaasdeeg zelf wat speculaasjes maken en laten bakken.

 

Nu bakt ( zo lang de voorraad strekt) molenaar Hans Petit dit jaar ook “vrijers” voor iedereen die verliefd is. Door deze speculaaspop/vrijer ( man of vrouwfiguur) aan de ander te geven kan je dat laten weten .

 

In vroeger tijd was dit de manier om een meisje of jongen te versieren. De informatie verder over deze historische manier van “daten” kan men krijgen bij de molenaar of kan men vinden onder rubriek  Over de molen op deze website onder het kopje weetjes.

 

De aanwezigen kunnen van deze speculaasbaksels proeven. Na afloop zijn de mixen(inclusief recept) om zelf thuis aan de slag te gaan te koop evenals een groot assortiment aan kleine- en grote speculaasplanken.

 

De speculaasdemonstraties zijn: van 10.00 u- 12 u.

 

De normale rondleiding van 11 uur vervalt , maar de rondleidingen van half 2 en 3 uur kunnen gewoon plaatsvinden.

 Natuurlijk is van dit alles ook te zien (hoe het gebakken wordt in de molenoven ) en te ruiken en te proeven. De bezoekers worden onthaald met een kopje koffie/thee/ glaasje limonade en met een proefbaksel. Alles door de molenaar zelf gebakken.

 

 

 “B r o o d”

 

Serie van 6 televisieprogramma’s van Robèrt van Beckhoven( van Heel Holland bakt) over het bakken van voor de streek kenmerkende broodsoorten.

 

Alle uitzendingen zijn al geweest. ( 19 januari over brood in Nederland en België en 26 januari over brood in Frankrijk, 2 en 9 februari over Italie, 16 februari over Duitsland en Wenen en tenslotte 23 februari over Zweden)).

 

De uitzendingen zijn te zien op donderdagavond bij omroep Max om 22.20u. op NPO 1. Alle uitzendingen  kunnen nog bekeken worden op uitzending gemist.

 

Aan het eind van iedere uitzending komt er steeds een recept uit die aflevering beschikbaar

 

 

 

 

Molenbroodbakwedstrijd op Molen De Bente 

                                          

                        

*Zaterdag 7 mei 2016

Afgelopen zaterdag 7 mei hebben de  molenbroodbakkers de gebakken wedstrijdbroden ingeleverd en daarna heeft Bakker Herman Schepers en molenaar Hans Petit  aan de hand van een aantal criteria de wedstrijdbroden  beoordeeld. Onder het genot van een kopje thee of koffie vond om 3 uur in aanwezigheid van de molenbroodbakkers de uitslag plaats . Alle deelnemers kregen een leuke herinnering mee.

Zie voor foto's van deze bakdag in : Van de Molenaar .. en dan Fotoverhalen...

Broodbakdag zaterdag 7 mei 2016

De winnaar is geworden: Wilma Smit uit Emmen

De tweede plaats was voor :Jan Kuilman uit Emmercompascuum

De derde plaats was voor: Tineke Vlot uit Schoonebeek

De winnaar maakt kans om met de nationale broodbakwedstrijd bij Robert van Beckhoven in Oisterwijk te mogen meedoen op zaterdag 9 juli.

 

                             Biggekerkse thuisbakker is de

 Beste volkorenbroodbakker van Nederland!

 Winnaar Aart van Goudswaard wint tweedaagse bakworkshop bij Robèrt van Beckhoven.

 Oisterwijk/Amsterdam – Aart van Goudswaard uit Biggekerke heeft op zaterdag 9 juli in Oisterwijk de bakwedstrijd Bak mee met het AKG! gewonnen en is daarmee de Beste volkorenbroodbakker van Nederland 2016. Tijdens de workshop in de bakkerij van meesterbakker Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk streed Van Goudswaard tegen 17 andere regionale winnaars. De jury bestaande uit Van Beckhoven en Wil van Gils beoordeelde dat het volkorenbrood van Van Goudswaard de beste smaak en kwaliteit heeft. Daarmee wint Van Goudswaard een tweedaagse bakworkshop bij Robèrt van Beckhoven. Bak mee met het AKG! is een initiatief van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum, ondersteund door ‘Bij Robèrt’ en vereniging De Hollandsche Molen.

 

De wedstrijd

 Op 22 molens vonden regionale voorrondes plaats waar enthousiaste thuisbakkers de regionale titel ‘Beste volkorenbroodbakker van…’ konden winnen. De thuisbakkers bakten thuis met echt molengemalen volkorentarwemeel hun volkorenbrood, waarna op de molen een lokale jury de broden op kwaliteit en smaak beoordeelde. Van Goudswaard won op 14 mei de regionale editie op de Brasser’s molen in Biggekerke. Op zaterdag 9 juli vond de finale plaats met 18 regionale winnaars, waarbij Van Goudswaard tot de Beste volkorenbroodbakker van Nederland 2016 werd uitgeroepen en een tweedaagse bakworkshop bij Robèrt van Beckhoven heeft gewonnen.

 

 Brood bestellingen:

Vanaf nu moeten bestellingen voor brood die afgeleverd moeten worden

op donderdag op de maandagavond ervooraf gaand binnen zijn op het emailadres:

molendebente@home.nl

Als de afleverdag op een andere dag plaats moet vinden vanwege

feestdagen informeer dan van te voren op welke dag dan uw bestelling

binnen moet zijn.

 

 Drents Speltproject omgeving Rolde 

 

 

In het jaar 2013 heeft Echte bakker Ko Pots uit Rolde mij gevraagd om mee te willen doen aan een speltproject. Na besprekingen met een akkerbouwer uit de buurt Alko Tolner is het zaaizaad besteld en is er een plan gemaakt om deze Oberkulmer Rotkorn( 100 % zuivere spelt)te kunnen zaaien en op den duur te kunnen oogsten . In het najaar van 2013 is deze spelt ingezaaid op percelen in Grolloo en Schoonloo.

Waren het eerst groene velden, nu (juli 2014) kleurt het langzaam goudbruin. Dus bijna tijd om te oogsten!

Akkerbouwer Alko Tolner verwacht dat het eerste spelt begin augustus kan worden geoogst. Dit zal waarschijnlijk het speltperceel nabij Schoonloo zijn. Na het schonen en pellen ( het kaf kan niet door de dorsmachine afgehaald worden; daarom het spelt niet voor niets spelt ) gaat molenaar Hans Petit, van Molen De Bente in Dalen, druk aan de slag om het spelt te malen.

Dat zal betekenen dat met de jaarlijkse Roldermarkt (2e dinsdag in September 2014) het eerste brood gepresenteerd kan worden.

De afgelopen tijd is er veel belangstelling geweest voor het project. Zo is de gehele raad van Aa en Hunze op bezoek geweest bij Alko Tolner. Ook Echte Bakker Ko Pots was hierbij aanwezig. Samen hebben zij een presentatie gegeven over het project. De gemeenteraadslieden waren erg positief over de samenwerking tussen boer, bakker en molenaar. Pure, (h)eerlijke producten dat past bij de gemeente Aa en Hunze. Ook de krant ‘Nieuwe Oogst” heeft in een artikel aandacht besteed aan dit mooie project.

Ook nieuwsgierig naar de percelen waarop het “Pots-spelt” verbouwd wordt? Bij de percelen in Grolloo en Schoonloo zijn opvallende informatieborden geplaatst. De borden maken ook onderdeel uit van “de Boerenfietstocht” langs boerenbedrijven in Aa en Hunze.

 

” Gezien op de akker, later een( h)eerlijk product gekocht bij de bakker”.

Om tot de (h)eerlijkste producten te komen is een afvaardiging van Pots de Echte Bakker nogmaals op bezoek geweest bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Zij staan bekend als “pioniers” op het gebied van spelt.

 

Wij hopen dat  er genoten kan worden van (h)eerlijke speltproducten van eigen bodem. Uiteraard laten we dat niet onopgemerkt voorbij gaan en u zult zeker van ons horen tegen die tijd!!

Alko Tolner Grolloo, akkerbouwer

Hans Petit Dalen, Molen De Bente (www.molendebente.com)

Echte Bakker Pots Rolde (www.echtebakkerpots.nl)

Als de oogst heeft plaatsgehad. gaat daarna is de geoogste spelt  naar het graanbedrijf van Piet van Zanten in Garmerwolde( net boven de stad Groningen) waar de spelt gepeld en geschoond en opgezakt wordt . Molenaar Hans Petit gaat dan de  spelt in zakken halen in Garmerwolde om alles naar Molen De Bente te brengen. Na het voorpletten ( dit kost veel minder wind om het te kunnen malen) wordt alles door  de molen  gemalen. Bakker Ko Pots/molenaar Hans Petit haalt/brengt het speltmeel  op/naar de bakkerij in Rolde en de bakker gaat aan de slag om er allerlei speltproducten van te kunnen bakken. ( bolletjes,broden,kniepertjes en sinds een tijdje heerlijke volkoren speltpasta's)

NB:  Een impressie  is te zien in de rubriek fotoverhalen: Speltproject

  

 

 

 

 

 

Een Sterrenbrood:

Een Sterrenbrood ( wordt ook wel Nachtbrood genoemd) is een brood dat onder de sterrenhemel ( dus in de nacht!) heeft kunnen rijzen en rusten en dat pas de volgende dag nadat het deeg tot brood gevormd is wordt gebakken….Daardoor heeft het brooddeeg alle tijd gekregen om te fermenteren om uiteindelijk een heel natuurlijk gebakken brood met een echte broodsmaak te ontwikkelen.

 

Uiteraard werd er vroeger toen Molen De Bente nog voor alle bakkers en boeren uit de omgeving dagelijks maalde bij de gratie van de wind ook ’s nachts ( onder een sterrenhemel)gemalen als er overdag geen wind was geweest om toch de klanten de volgende dag van meel te kunnen voorzien.

 

(zie voor recepten over het bakken van een Sterrenbrood onder het hoofdstuk Producten en dan informatie spelt)

 

 

Nieuw: rode - en zwarte  quinoa/quinoameel:

Rode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. Ze hebben een uitgesprokener, ietwat notige smaak en zijn steviger van structuur dan witte quinoa. Heerlijk in salades en prachtig om te zien op je bord!

 

De zwarte quinoa is het meest uitgesproken van smaak, deze smaakt heerlijk notig en is het meest “crunchy” van alle soorten quinoa. Het is ook de meest voedzame soort, omdat zwarte quinoa nog een extra stofje bevat: anthocyanine, een anti-oxydant die o.a. ook in blauwe bessen en zwarte rijst voorkomt en waaraan veel gunstige eigenschappen worden toegeschreven.

 

Het verbouwen van rode en zwarte quinoa is lastiger dan witte quinoa. Dit komt onder meer doordat het zaad meer tijd nodig heeft om te rijpen en de opbrengst kleiner is dan bij witte quinoa.

  

 

 

 

Spelt is een oude oergraansoort die nog steeds door de jaren heen niet van structuur veranderd is .Molen De Bente te Dalen maalt al vele jaren deze graansoort tot meelproducten.Ook omdat heel veel mensen problemen hebben met tarweproducten heeft molenaar Hans Petit het assortiment van speltproducten flink uitgebreid . 

van biologische teelt:spelt fijn volkoren, gebuild speltmeel, hele spelt.

 

van gangbare teelt: speltktruidkoekmix, speltpannenkoekenmeel, volkoren speltmeel, speltzelfrijzendbakmeel , gebuild speltmeel, hele spelt, speltvlokken, speltcakemeel, speltvruchtenmuesli, speltnotenmuesli.

NB: de prijslijst is ook aangepast !